Stay Connected

Mój osobisty BLOG
Dieta DASH jako propozycja walki z nadciśnieniem tętniczym

Dieta DASH jako propozycja walki z nadciśnieniem tętniczym

  • 08 lutego, 2021
  • by

Wiele osób – również młodych – cierpi lub zagrożone jest chorobą układu krążenia, zwaną nadciśnieniem tętniczym. Wiadomo, iż ci, którzy zmagają się z już występującym schorzeniem, zażywają leki. Jednak zarówno oni, jak i osoby zagrożone wystąpieniem tej choroby muszą stosować zdrowe nawyki.

W zakres zdrowego stylu życia mocno wpisuje się aspekt żywieniowy. Pozwala to chorym uwolnić się od zagrażającym życiu konsekwencjom nadciśnienia. Osobom w grupie ryzyka, zapewnia zaś oddalenie od pojawienia się tej choroby.

Często bywa tak, iż nie potrafimy i nie mamy czasu zorganizować sobie optymalnej diety, by prowadzić skuteczną profilaktykę przed nadciśnieniem. Pomoc może przynieść tu catering dietetyczny, oferujący dietę DASH przeznaczoną dla nadciśnieniowców. Co więcej ten typ diety jest pozytywnie rekomendowany przez NFZ.

Dieta DASH – co to jest?

Dieta DASH polega na dostarczaniu organizmowi posiłków bogatych w potas, zaś ubogich w sód. Ma to na celu w naturalny sposób obniżyć predyspozycje organizmu do wzrastającego ciśnienia. W diecie tej efekty są sukcesywnie zauważalne już po kilku tygodniach.

Dieta DASH posiada niski indeks glikemiczny oraz charakteryzuje ją niska kaloryczność. Będzie zatem odpowiednia dla osób zmagających się również z otyłością oraz cukrzycą. Dzięki temu, iż jej skuteczność została udowodniona naukowo, a także wszechstronnym korzyściom w walce z różnymi chorobami, zaleca ją NFZ.

Dieta DASH zawiera produkty możliwie najmniej przetworzone. Dlatego też stanowi ona cenne źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika, tym samym zbawiennie oddziałując na całe zdrowie człowieka.

Dieta DASH – na czym polega?

Główne zasady kierujące tą ścieżką żywieniową sprowadzają się do:

  • rezygnacji ze „śmieciowego” jedzenia typu fast food oraz różnych przekąsek słonych
  • zapewnieniu dostarczania organizmowi świeżych owoców (ok. 5 porcji) i warzyw (ok. 5 porcji) dziennie
  • dostarczaniu organizmowi ok. 8 porcji produktów zbożowych dziennie
  • ograniczeniu lub całkowitemu zaniechaniu spożycia alkoholu
  • max. 3 porcji produktów mlecznych niskotłuszczowych dziennie – jako źródło białka
  • max. 3 porcji (po 85g) chudego mięsa dziennie
  • do 5 porcji tygodniowo roślin strączkowych (po 1/2 filiżanki) lub orzechów (po 15g)
  • przejścia na tłuszcze roślinne
  • ograniczeniu spożywania słodyczy (od czasu do czasu niewielkie ilości)

Odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×