Stay Connected

Mój osobisty BLOG
Jak smakuje kawa świeżo palona zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem

Jak smakuje kawa świeżo palona zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem

  • 20 lutego, 2021
  • by

Gdy droga kawy od momentu palenia do zalania jej wrzątkiem w filiżance jest najkrótsza, wówczas masz pewność wysokojakościowego napoju. Ziarnista kawa świeżo palona zapach ma mocny smak i aromat. Po zmieleniu jej w młynku zapach egzotycznej rośliny rozniesie się po całym pomieszczeniu. 

Zaskocz swych gości świeżo paloną kawą

Ziarna kawy, które przechodzą proces palenia w kraju, w którym kawa będzie serwowana jako napój, mają niepowtarzalną jakość. Silny, aromatyczny zapach i wspaniały smak można uzyskać tylko wówczas, gdy droga do konsumenta jest najkrótsza. Świeżo palona kawa ma najbardziej wysublimowany smak, a jej zapach jest wprost zniewalający.

Zaparz taką kawę swoim gościom i domownikom. Na pewno zauważą różnicę między tą a zwykłą kawą. Będą się delektować wspaniałym napojem i podziwiać jego wysoką jakość. Taką rozkosz mieli dotychczas tylko koneserzy. Teraz nadszedł czas, by kawa taka zagościła także na Twoim stole. Możesz ją przyrządzić jako:

  • kawę świeżo paloną podaną „po turecku”
  • z mlekiem
  • ze śmietanką
  • z małą ilością wody
  • z dużą ilością wody
  • na gorąco
  • mrożoną itp.

Jak przygotować kawę po turecku świeżo paloną

Do przygotowania kawy po turecku potrzebujesz specjalnego tygielka, w którym będziesz tworzyć kawowy napój. Wsyp do młynka ziarna kawy świeżo palonej i zmiel je na miałko. Wsyp do tygielka mieloną kawę i dodaj cukier. Wymieszaj i teraz wlej do tej mieszaniny zimną wodę. Postaw tygielek na małym ogniu i podgrzewaj do momentu, aż płyn osiągnie 80 stopni Celsjusza.

Zdejmij naczynie z ognia. Odczekaj, aż trochę przestygnie i ponownie postaw na ogniu. Znów doprowadź płyn do tak wysokiej temperatury i powtórz studzenie. Aby kawa nadawała się do picia, czynność powtórz po raz trzeci. Musisz uważać, aby nigdy nie dopuścić do momentu wrzenia, gdyż wszystko Ci wykipi.

Kawę świeżo paloną i zmieloną bezpośrednio przed przygotowaniem kawy po turecku podaj w maleńkich filiżankach. Nazywają się demitasse. Zamiennie możesz kawę po turecku podać w filiżankach do kawy espresso.

Odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×