Stay Connected

Mój osobisty BLOG
Urządzenia chłodnicze w gastronomii – jakie wybrać

Urządzenia chłodnicze w gastronomii – jakie wybrać

  • 01 czerwca, 2022
  • by

Do jednych z podstawowych elementów wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego, bez których wręcz niemożliwe by było zachowanie świeżości produktów spożywczych, są urządzenia chłodnicze. W końcu należy pamiętać, że część z używanych w kuchni artykułów, winny być przechowywane w niskich temperaturach. Dlatego też tak ważne jest, aby wyposażenie się w odpowiedni sprzęt, który dzięki niskiej temperaturze da możliwość zachowania produktów w tzw. idealnym stanie świeżości. Pozwoli to nie tylko na generowanie zysków, ale także na zmniejszenie ewentualnych strat.

Każdy lokal gastronomiczny, któremu zależy na serwowaniu wysokiej jakości potraw, które urzekną potencjalnych gości nie tylko swoim wyglądem, ale co ważniejsze wyjątkowym smakiem i aromatem, powinien posiadać na wyposażeniu wydajne urządzenie chłodnicze. To właśnie dzięki takiemu sprzętowi jak np. szafa chłodnicza, mają możliwość wydłużenia i jednocześnie także zadbania o idealną świeżość produktów spożywczych, które winny być przechowywane w niskich temperaturach.

Jak wybrać urządzenia chłodnicze do gastronomii

W przypadku urządzeń chłodniczych każdy z lokali gastronomicznych może mieć nieco inne wymagania, co wiąże się nie tylko z przeznaczonym na zakup sprzętu budżetem, ale także z zakresem prowadzonej działalności przez dany lokal. Niemniej jednak w pierwszej kolejności podczas wybierania odpowiedniego sprzętu chłodniczego do gastronomii, należy zwrócić uwagę na posiadane parametry, dzięki którym będzie możliwe zachowanie zarówno smaku, koloru, jak i wartości odżywczych przechowywanych produktów spożywczych. Mnogość dostępnych na rynku urządzeń sprawia, że każdy lokal jest w stanie znaleźć dokładnie takich sprzęt, który sprosta jego najróżniejszym wymaganiom. Wśród urządzeń chłodniczych możemy wyróżnić m.in.:

  • szafy chłodnicze;
  • stoły chłodnicze i mroźnicze;
  • witryny ekspozycyjne;
  • lady chłodnicze;
  • zamrażarki skrzyniowe i szokowe.

RAPA – polski producent profesjonalnych urządzeń chłodniczych

RAPA to jedna z bardziej uznanych i cenionych na polskim rynku firm, której działalność nieprzerwanie od 1996 roku związana jest z produkcją wysokiej jakości sprzętu chłodniczego. Produkty RAPA znajdziesz w sklepie https://gastroplaneta.pl/pl/producer/RAPA/59. Nic więc dziwnego, że w jego szerokiej ofercie handlowej znajduje się niejedna szafa RAPA, która wyróżnia się doskonałymi parametrami technicznymi. Nic więc dziwnego, że szereg lokali gastronomicznych, którym zależy na posiadaniu wydajnych, skutecznych i niezawodnych urządzeń chłodniczych, wybiera te wyprodukowane przez wspomniane wyżej przedsiębiorstwo.

Odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×